DISSABTE 19 DE MARÇ

Des de fins i tot abans que aquest matí sortís el sol, molts de nosaltres ja estàvem desperts per l’emoció de saber que avui començaríem una nova aventura. La darrera, a les passades colònies d’estiu, ens va portar a viatjar a través del temps. Si ho recordeu, vam haver de solucionar uns petits problemes temporals, per tal de mantenir el present tal com el coneixem. Però… Quines sorpreses ens estarien esperant en aquesta ocasió? Per desvetllar el misteri, encara quedava una estona. Equipats amb les nostres motxilles, sacs de dormir, entrepans…, hem anat arribant a l’esplai. La primera sorpresa ha estat el comprovar que aquesta vegada seríem molts amics i amigues els qui compartiríem unes noves colònies, ja que seran les més nombroses del nostre esplai en els darrers quinze anys. I ja sabeu que com més serem, més riurem! Després de passar llista i comprovar que estàvem tots, hem enfilat el camí cap al metro que ens ha portat a l’estació de Sagrera i, des d’allà, el tren fins als Hostalets de Balenyà. En poc més de dues tornàvem a estar a la casa d’El Puig, que tan bé ens ha acollit en les darreres colònies de Setmana Santa i que, de ben segur, aquesta vegada no serà una excepció. La primera tasca ha estat, com sempre, instal·lar-nos a les habitacions. I no us penseu que es fàcil, ja que les corredisses se succeeixen per poder fer-nos amb les preuades lliteres de dalt. Evidentment, no tots hem tingut aquesta sort, però no passa res, perquè a les colònies d’estiu tindrem una nova oportunitat per fer-nos amb aquest trofeu. I llençol per aquí, sac per allà, de seguida se’ns ha fet l’hora de dinar. Era el moment de treure els entrepans que ens heu preparat abans de sortir de casa. Estaven boníssims!!! Amb la panxa ben plena i l’energia recuperada per fi hem pogut gaudir d’una estoneta de temps lliure, que hem aprofitat per voltar i redescobrir els voltants de la casa, i conèixer als companys que han vingut de colònies per primera vegada. Ja sabeu que el temps està una mica remogut i quatre gotes han acompanyat aquesta estona, tot i que la pluja no ens ha impedit fer cap de les nostres activitats. Cadascú estava per aquí i per allà quan, de sobte, del balcó de la casa ha sortit l’alcalde de Vilamainada de Balenyà, en Francesc Xavier de Palausabullabellobach i Martínez, per donar-nos la benvinguda i anunciar l’inici de la gran Festa Major d’enguany! Al poble ja està tot preparat per viure quatre dies de disbauxa, gresca i diversió. I com no podia ser d’altra manera, l’encarregat de donar inici a la festa ha estat el pregoner, un convidat molt especial: en Winnie the Pooh. Després de l’acte formal i que sonés una estona la música amb què hem pogut fer algun que altre ball, l’alcalde ha llegit el cens de la població, per recordar-nos a quin dels quatre barris pertany cadascú de nosaltres: La Guinardera, Singuerlín, La Riera Alta i Riu Sud. A més a més, els habitants de cada barri es distingiran de la resta, gràcies a unes polsera de colors diferents: blaves, grogues, verdes i vermelles. Després de berenar un bon tros de pa amb xocolata, ja estàvem preparats per a la primera activitat del programa de festejos: la Gran Gimcana de Festa Major. Amb les diferents proves demostraríem que som autèntics vilamainetins i vilamainetines: hem begut amb un porró, hem fet un castell, hem ballat sardanes i balls de bastons, hem fet una competició per veure qui llençava el pinyol de l’oliva més lluny, hem decorat la Plaça Major de Vilamainada i hem fet una baixada d’andròmines pel riu que travessa el nostre poble. Amb tant anar amunt i avall ens ho hem passat d’allò més bé, però els nostres cossos demanaven amb insistència passar per la dutxa. I així ho hem fet just abans de sopar, avui arròs a la cubana, truita de patates amb amanida i un iogurt. Encara al menjador, en Winnie the Pooh, que ha sopat amb nosaltres, ens ha explicat que, dins del programa de la Festa Major, també entra fer els serveis de la casa cada dia: parar i desparar la taula, endreçar les habitacions, netejar els lavabos i el menjador… Però aquesta vegada, els serveis els decidirem d’una manera més festiva i atzarosa: serà una ruleta qui decideixi quina serà la tasca que haurem de fer durant el dia de demà. La nit havia caigut a Vilamainada quan hem començat les darreres activitats del dia: els petits hem fet un conte amb ombres xineses, els mitjans hem anat a buscar un lleopard que s’ha escapat del circ pel bosc, els grans hem fet una festa del pijama, els ganàpies hem jugat a la ruleta de la fortuna i les joves hem fet un joc de l’oca amb proves. Ha estat un dia molt llarg i intens, així que, a poc a poc, l’energia se’ns ha anat acabant i el cansament s’ha apoderat de nosaltres. Amb prou feines ens han quedat forces per posar-nos el pijama, rentar-nos les dents i cantar, per primera vegada en aquestes colònies, la nostra bonica cançó de bona nit. Quines activitats ens portarà demà el programa de la Festa Major? Tornaran l’alcalde i en Winnie the Pooh? Hi haurà correfoc o ball d’embalat? Totes aquestes preguntes encara hauran d’esperar, perquè ara ha arribat el moment de dormir altra vegada tots junts, custodiats per la lluna i els estels que, tot i que avui no es deixen veure, amagats sobre els estels, sabem que estan i que ens vigilen. Les colònies de Setmana Santa dels 35 anys de l’Esplai ja estan en marxa i, com sempre, el més important és que les podrem viure tots junts. I tots junts seguirem quan demà al matí, de ben segur que el sol brillarà amb força sobre Vilamainada. Mares i pares, no patiu que en Francesc Xavier de Palausabullabellobach i Martínez, alcalde de Vilamainada de Balenyà, i tots els monitors vetllen per nosaltres. El dia d’avui acaba, però demà en començarà un de nou!!! Fins demà!!!

 

 


 

DIUMENGE 20 DE MARÇ

Aquest matí, després de la sortida del sol, els timbalers han recorregut totes les habitacions per donar la benvinguda al nou dia que  tot just començava, la segona jornada de Festa Major que viuríem al poble de Vilamainada de Balenyà. Ràpidament hem sortit dels nostres sacs, ens hem rentat la cara, ens hem vestit i, escales avall, ens hem dirigit a la Plaça Major del poble per esperar la primera activitat del dia: una degustació de productes de la terra. Així doncs, hem pogut agafar la primera dosi d’energia del dia amb un bon esmorzar ple de pa amb tomàquet i embotits, cereals, llet i sucs… I és que en qualsevol Festa Major el menjar sempre té un paper protagonista. Amb la panxa ben plena havia arribat l’hora que molts portàvem esperant des de les passades colònies d’estiu, el moment de retrobar-nos amb els estris de neteja. Calia deixar el poble ben net i polit, per tal de poder gaudir de les diferents activitats que el programa penjat a la porta de l’Ajuntament ja ens estava anunciant. Sense pensar-nos-ho gaire han començat a sortir les escombres, els draps, les baietes… Uns hem anat al menjador, altres als lavabos i les habitacions i uns quants hem recorregut els carrers de Vilamainada en busca de papers i d’altra brossa que havíem de recollir. En un tres i no res ja ho teníem tot a punt. Bé, més o menys, però és el primer dia i demà encara ho farem millor. Aprofitant que avui és diumenge de Pasqua i que el Miquel Àngel vindria a la tarda per celebrar la gran Missa de Festa Major, en la següent activitat hem reflexionat tots junts sobre la paràbola del Fill Pròdig i hem après la importància de saber perdonar als altres. A continuació hem fet uns murals sobre el perdó que decoraran la missa més endavant. Encara estàvem donant les darreres pinzellades als nostres murals, quan ha aparegut l’alcalde, en Francesc Xavier de Palausabullabellobach i Martínez, per desitjar-nos un molt bon dia i anunciar-nos dos esdeveniments molt importants. El primer d’ells era que començava el gran joc per escollir a l’hereu i la pubilla de la Festa Major d’enguany. Evidentment, tots i cadascun de nosaltres volem tenir tan distingit privilegi, però per aconseguir-ho haurem de guanyar el joc dels petons, és a dir, anar eliminant als nostres adversaris, tot fen-los un petó a la galta quan no es miri ningú. D’aquesta manera, doncs, el darrer nen i la darrera nena que quedin al joc obtindran el títol d’hereu i pubilla de la “Festa Major de Vilamainada de Balenyà 2016”. La segona rellevant informació que ens ha portat el batlle és que començava, també, el Vilamainetí de Ferro, una competició entre barris per decidir quin és el més fort. És per això que, en moments puntuals de les colònies, s’aniran fent jocs de competició entre els quatre barris, per intentar obtenir la màxima puntuació que s’anirà acumulant al marcador. El primer dels jocs ha estat estirar la corda, on ha sortit victoriós el barri de Riu Sud. Com sabeu, el darrer dia d’una festa major sempre es fa un gran ball d’embalat, i la nostra festa no serà menys. És per això que l’hem de preparar com cal. D’aquesta manera, els petits i els mitjans hem fet unes precioses màscares amb les siluetes de les nostres mans que hem decorat amb molts colors i purpurina. Els grans, els ganàpies i les joves també hem fet unes màscares, però de guix. Quan estiguin ben seques, encara ens quedarà pintar-les i decorar-les. Amb tanta activitat semblava que ja hagués passat tot el dia, però tot just era l’hora de dinar, avui fideus a la cassola, pollastre al forn i préssec en almívar. Amb les forces recuperades, hem tornat a la Plaça de la Vila, on hem descansat uns, i altres hem aprofitat per jugar amb la pilota. Quan ja tornàvem a ser-hi tots hem fet el segon joc per barris, arrencar cebes. Altra vegada el barri que ha sortit victoriós de la batalla ha estat el de Riu Sud. La tarda ens ha portat noves activitats, aquesta vegada, diferents segons el nostre grup. Els petits hem corregut curses de festa major, els mitjans hem fet jocs de proves relacionades amb el circ, els grans hem fet un taller de sabons, els ganàpies un joc de rol i les joves hem fet un taller de relaxació. El dia ha anat avançant, i el dinar perdent el seu efecte, així que havia arribat el moment de berenar un boníssim entrepà de crema de xocolata. I amb la panxa plena, era el moment de retrobar-nos amb la dutxa que ens ha tornat el nostre aspecte habitual. Ben nets i perfumats hem tornat a la Plaça de la Vila per celebrar la Missa de Festa Major, aprofitant que el Miquel Àngel just acabava d’arribar. D’aquesta manera, tots junts, hem beneït la palma i hem celebrat l’Eucaristia. Just quan hem acabat, ens han anunciat que per sopar hi hauria una botifarrada popular i ens han donat un tiquet bescanviable per dos plats i unes postres. Abans d’entrar al menjador hem passat per la plaça on el cuiner ja estava amb les brases ben calentes fent les botifarres. Amb el primer plat ens han donat un bon plat de verdura i amb el segon tiquet hem pogut sortir a recollir la nostra botifarra amb patates fregides. Finalment, el tercer dels tiquets ens ha permès degustar un flam. A tot això, entre plat i plat, el nostre pregoner, en Winnie the Pooh, ha tirat de la ruleta que ha decidit quin servei durem a terme demà. I de nou a la Plaça de la Vila una gran sorpresa ens estava esperant: un espectacle pirotècnic ple de llum, música i color amb diables i molt de foc!!! Fins i tot hem pogut tirar bombetes i fer girar unes boniques bengales. Però la nit no havia acabat i encara hem tingut temps de fer les darreres activitats del dia: els petits hem ajudat a una fada a trobar el seu campament, els mitjans hem anat pel bosc a cercar el foc màgic per a les malabaristes del circ, els grans hem mirat pel telescopi, els ganàpies hem anat pel bpsc escapant de la mort i les joves hem cercat l’antídot d’un verí que hem begut sense voler. Ara sí que el cansament ja s’havia apoderat de nosaltres, així que amb prou feines hem pogut posar-nos el pijama, rentar-nos les dents i, com cada nit, cantar la nostra bonica cançó de bona nit. Qui guanyarà el Vilamainetí de Ferro? Com serà el ball d’embalat? Quines aventures viurem demà? Per a tot això encara haurem d’esperar a que un nou dia despunti sobre el poble de Vilamainada de Balenyà. Avui el temps ens ha respectat i, fins i tot, hem tingut algunes estones d’un tímid sol. Però el més important és que demà, faci sol o núvol, plogui o faci fred, seguirem tots junts gaudint d’una nova jornada de Festa Major. Mares i pares, no patiu que en Francesc Xavier de Palausabullabellobach i Martínez, alcalde de Vilamainada de Balenyà, i tots els monitors vetllen per nosaltres. El dia d’avui acaba, però demà en començarà un de nou!!! Fins demà!!!

 

 


 

DILLUNS 21 DE MARÇ

Aquest matí ens ha costat una mica més sortir del llit, ja que estem vivint uns dies molt intensos, però tot i això l’emoció de descobrir les sorpreses i aventures que ens estaven esperant ens han donat l’empenta necessària per rentar-nos la cara, vestir-nos i baixar ràpidament cap a la Plaça de la Vila, on hem vist que el sol que regalava el seu millor somriure. A poc a poc, tots els habitants de Vilamainada ens hem anat reunint, disposats a rebre la primera gran dosi d’energia del dia, l’esmorzar: llet, sucs, xocolata, galetes, embotit… No hi mancava de res! Ara sí que ja estàvem preparats per a tot el que vingués. I la primera activitat no s’ha fet esperar, ja que de nou a la Plaça de la Vila hem fet una dinàmica de reflexió sobre el valor de la confiança i la importància de confiar en aquelles persones que estimem i que ens ajuden, així com el valor de guanyar-nos la confiança dels altres a través de les nostres accions. Com cada matí quan estem de colònies, havia arribat el moment de complir amb els serveis: escombres, draps i baietes estaven impacients per sortir a voltar per tota la casa. Habitacions, lavabos, menjador, els exteriors… Tot ha quedat ben net i polit. Així sí que fan goig els carrers de Vilamainada! Havia arribat el moment de fer un altre joc del Vilamainetí de Ferro on, per barris, havíem d’aconseguir portar al nostre camps el major nombre d’habitants del barri contrari, sense deixar que ens portessin a nosaltres. Altra vegada ha guanyat Riu Sud, que es manté invicte en la competició i comença a estar clarament destacat respecte a la resta de barris. De nou a la Plaça de la Vila ha aparegut l’alcalde, en Francesc Xavier de Palausabullabellobach i Martínez, per anunciar-nos que avui viuríem la Gran Marxa Popular de la Festa Major, una cursa per barris que ens permetria guanyar un bon grapat de punts per al Vilamainetí de Ferro. Tots els inscrits a l’activitat hem rebut una bossa amb un entrepà , una poma i una ampolla d’aigua, ja que la marxa seria llarg i ens faria estar tot el dia fora del poble. A més a més, l’alcalde ens ha donat un dorsal identificatiu que hauríem de lluir al llarg de tota la caminada. Sense temps que perdre, el jutge de la Marxa ha donat el tret de sortida a cadascun dels equips amb deu minuts de diferència entre ells. Unes cintes i unes fletxes blaves ens indicaven el camí a seguir, tot i que hi havia vegades que la marxa es complicava. Cada vegada que hi havia un trencall, la solució d’un enigma enganxat a un arbre ens permetia decidir si calia tirar el camí cap a la dreta o bé enfilar el camí de l’esquerra. A més a més, no ens podíem saltar cap pista i sempre havíem de tenir els ulls ben oberts, ja que havíem de trobar un total de quatre gomets de colors diferents i enganxar-los al nostre dorsal. Ha estat una travessa molt dura, ja que hem hagut de caminar sobre el fang, travessar torrents i rierols, escalar pedres, rocs i penyes i caminar els més de cinquanta quilòmetres que els monitors ens han dit que conformaven la ruta. I deu ser ben cert, perquè se’ns ha fet un camí llarg i feixuc. Sort que caminar al costat dels companys i monitors, sempre alleugereix qualsevol dificultat, i les cançons han ajudat a amenitzar tan dura activitat. Finalment, i per barris, hem anat arribant al cim de la muntanya, el pic més alt del Roc Gros, des d’on hem pogut contemplar bocabadats tota la plana de Vic. Hem arribat ben cansats, però de seguida hem recuperat tota l’energia amb els boníssim entrepans que portàvem a les nostres bossetes. I sense temps per perdre, amenaçats per uns núvols que estaven enterbolint el cim del Roc Gros, hem iniciat el camí de tornada cap a Vilamainada de Balenyà, ara ja tots els habitants del poble plegats. Però en aquesta ocasió el temps ha fet de les seves i, quan ja estàvem a punt de divisar els primers camps del poble, la pluja ha començat a descarregar sobre nosaltres. Primer han estat quatre gotetes que ens han avisat que era el moment de treure les nostres capelines i, en pocs minuts, un gran xàfec primaveral ha fet acte de presència. Ha estat ben divertit caminar sota la pluja mentre trepitjàvem tots els tolls d’aigua i rierols que corrien camí avall. Però no us preocupeu, perquè en un tres i no res hem arribat novament a la Plaça de la Vila del nostre poble i hem pogut gaudir d’una dutxa ben calenteta i de la roba ben seca que ens estava esperant. I res millor que donar per acabada la Gran Marxa Popular amb un bon berenar: galetes amb xocolata o torrades amb formatgets. La resta de la tarda l’hem dedicat a acabar de pintar les màscares que, si ho recordeu, vam començar ahir, ja que havien d’estar llestes per al ball d’embalat que aquesta nit posarà el punt i final als tres dies de Festa Major. Però això encara hauria d’esperar, perquè primer tocava el Sopar de Cloenda i, per poder-lo dur a terme, ens faltava que el presidissin l’hereu i la pubilla d’enguany, els dos guanyadors del joc del petó. A més a més, calia saber amb qui ens tocaria fer el ball del fanalet, així que cadascú de nosaltres hem escollit a l’atzar una part d’un fanalet que portava escrita el nom d’un personatge conegut. Només ens calia trobar al vilamainetí que tingués l’altra part del fanalet amb el personatge que fes parella amb el nostre. En Tom amb en Jerry, en Zipi amb en Zape…, i així fins que tots hem quedat emparellats amb un company. Ja dins del menjador, hem esperat amb impaciència l’arribada de l’hereu i la pubilla que, després d’adreçar-nos unes breus paraules, han donat per inaugurat el Sopar de Cloenda, una sopa ben calenteta, unes hamburgueses amb amanida i un iogurt. De nou a la Plaça de la Vila ha arribat el gran moment d’acomiadar com cal la Festa Major del 2016, i no podia ser d’altra manera que amb un ball d’embalat que ha donat pas a una sonada festassa. L’hereu i la pubilla han iniciat el ball del fanalet, al qual han seguit la resta de parelles, tot il·luminant l’embalat. L’alcalde ha anunciat la classificació final del Vilamainetí de Ferro, on tots hem obtingut el nostre diploma de participació com a record d’aquests dies. Tot seguit, el menjar, el beure, la música i la disbauxa han posat el punt i final, ben entrada la matinada, a una Festa Major que trigarem temps en oblidar. Avui sí que amb prou feines hem pogut posar-nos el pijama, rentar-nos les dents i cantar, per darrere vegada aquestes colònies, la nostra bonica cançó de bona nit. Demà encara tindrem temps per viure més sorpreses i aventures abans de tornar a casa, però això ja us ho explicarem nosaltres mateixos quan ens retrobem. Com heu vist, ens és igual que plogui o faci sol, que sigui de dia o de nit, perquè sempre que marxem de colònies amb l’Esplai és Festa Major!!! Les colònies de Setmana Santa del 35è aniversari acaben, però no el curs, i moltes sorpreses ens estan encara esperant. Ah! I recordeu que en poc més de tres mesos les Colònies d’Estiu ens portaran una nova Festa Major!!! Mares i pares, no patiu que en Francesc Xavier de Palausabullabellobach i Martínez, alcalde de Vilamainada de Balenyà, i tots els monitors vetllen per nosaltres. El dia d’avui acaba, però demà en començarà un de nou!!! Fins demà!!!