DISSABTE 8 D’ABRIL

Recordeu l’any accelerat que vam viure a les darreres colònies d’estiu? Recordeu que vam celebrar en poc més d’una setmana totes les festes que hi ha de Nadal en Nadal? Doncs sí, sembla que va ser ahir, però ja han passat nou mesos. Nou llargs mesos d’escola i obligacions que hem pogut superar gràcies a les tardes d’esplai que hem tingut cada dissabte des de l’octubre. Però avui, per fi, tot això ha canviat… Avui ha arribat el gran dia!!! El moment de tornar a viure una nova aventura… El moment de tornar a marxar de colònies!!! De fet, els preparatius ja havien començat aquesta darrera setmana amb les compres d’última hora i encara més ahir quan vam començar aquestes petites vacances. Era el moment d’enllestir les nostres motxilles, preparar l’àpat d’avui i anar a dormir ben d’hora amb els nervis habituals abans de marxar a unes noves colònies. Aquest matí ha començat ben aviat, i és que no volíem que l’autocar marxés sense nosaltres, així que ens hem vestit ràpidament i hem enfilat el camí cap a l’esplai, on ens hem retrobat amb tots els nostres amics i monitors, que ja ens estaven esperant. Gràcies a vosaltres hem pogut carregar l’autocar en un temps rècord i, després de passar llista i comprovar que no faltava ningú ha arribat el moment de veure com us queia alguna llagrimeta galta avall, per saber que marxàvem i que us deixaríem sols durant quatre dies. Esperem que sigueu forts, perquè nosaltres ja som grans i ara ens toca fer la nostra… Escassament una hora després d’haver deixat Santa Coloma, i de sobreviure a les corbes del final del camí, hem arribat a Talamanca, el poble que ens acollirà durant els propers dies. En un tres i no res hem descarregat l’autocar, ara ja sense la vostra ajuda, i hem caminat fins a la casa, situada al bell mig del poble, just davant de l’Ajuntament i al costat de l’església. Havia arribat el moment de recuperar forces amb l’esmorzar i de viure la tradicional discussió amb els nostres companys per fer-nos amb la tan preuada llitera de dalt. Sacs per aquí, llençols per allà, monitors desesperats… Però finalment hem aconseguit instal·lar-nos amb temps suficient per poder jugar una estona pels voltants de la casa abans de gaudir del darrer àpat que portàvem a les motxilles: entrepans, carmanyoles, sucs, patates, fruites… Mai es menja tan bé com quan ens prepareu vosaltres el menjar (bé… i quan ens el preparen els monitors també, eh!). Amb la panxa ben plena hem aprofitat per fer polseres de fil, explorar parts dels voltants que encara teníem pendent i, els mes agosarats, de jugar amb la pilota. S’hi estava perfecte, perquè no feia ni fred ni calor. I de sobte, del no res, com sempre sol passar quan anem de colònies, han aparegut quatre misteriosos personatges d’allò més estrafolaris. Anaven vestits amb grans pentinats, capes, samarretes de colors, antifaços… Però qui eren aquells estranys personatges que vestien amb tan de gust? No hem trigat en sortir de dubtes… En Pastisman és l’heroi encarregat d’impartir justícia, tot estampant un pastís a la cara de qui es porta malament. En Bonateca té el poder de convertir les deixalles en menjar i beguda. L’heroïna Vitamina és l’encarregada de vetllar per la salut del poble. Finalment, l’heroïna Mandarina preserva la natura del poble i té el poder de comunicar-se amb els animals. Ara bé el problema… Sense els seus amulets màgics, els seus súperpoders no tenen cap efecte i, com ja us deveu imaginar, aquests han desaparegut. Es veu que en Rigobert Malespuces ha robat tots aquests preuats amulets, perquè creu que els habitants de Talamanca no valoren prou el que tenen gràcies als superherois: menjar i beguda, justícia, salut i natura. Ara la feina la tenim nosaltres per recuperar els amulets i prendre consciència de la sort que tenim tant nosaltres com els habitants de Talamanca de poder gaudir d’aquests poder que ara hem de recuperar. Però tranquils que tenim quatre dies per aconseguir-ho i ens hi posarem ara mateix. El primer de tot ha estat que els superherois en han volgut mostrar en que consisteixen exactament els seus poders, així que hem fet quatre grups i hem superat les quatre primeres proves d’aquestes colònies. Amb en Bonateca hem reciclat deixalles, amb la Mandarina hem imitat animals, amb en Pastisman hem après que és la justícia i, finalment, amb la Vitamina ens hem calculat les pulsacions després de córrer. Hem quedat ben baldats, però afortunadament havia arribat l’hora del berenar, magdalenes amb xocolata, moment que els monitors ens han explicat que aprofitaríem els grups de l’activitat per fer els serveis. Però d’això ja us en parlarem després. Ah! També ens han donat una polsera de colors diferents segons el nostre grup: la taronja per al grup natura, la groga pels justícia, la verda pels de l’alimentació i la rosa pels integrants del grup salut. Encara teníem la xocolata a les mans que en Pastisman ens ha convidat a buscar el seu amulet. Per aconseguir-ho, i per grups, hem hagut de superar un seguit de proves relacionades amb la justícia: la cursa de sabates justes, punteria amb pastissos, calcular el pes amb les balances i una cursa d’equilibri. Hem superat totes les proves amb molt d’èxit i ha estat així com hem recuperat l’amulet d’en Pastisman, l’amulet de la justícia. Entre unes coses i unes altres, els nostres cossos demanaven a crits passar per la dutxa, i així ho hem fet just abans de sopar, avui una sopa calenteta, truita de patates i croquetes amb amanida i un plàtan. Amb les postres, els monitors han aprofitat per explicar-nos una novetat per a aquestes colònies: els serveis del dia següent se sortejaran cada nit! A qui li tocarà parar taula? I endreçar les habitacions? I recollir els papers del pati? I el millor servei…, netejar els lavabos? L’atzar ha dit la darrera paraula. Recordeu que en Pastisman ja ha recuperat el seu poder, així que abans de sortir del menjador ha entrat disposat a repartir el seu primer pastís a qui més se’ls mereixés. I avui aquest dubtós honor ha recaigut sobre un dels joves, que s’ho a pres amb molta esportivitat i amb moltes ganes de rebre’n més. La nit ja havia caigut sobre Talamanca quan hem començat les últimes activitats de nit: els Petits hem anat a buscar a un home invisible seguint les seves petjades pel poble, els Mitjans hem seguit un joc de pistes, els Grans hem resolt uns enigmes pels voltants de la casa i els Joves hem participat en un concurs d’explicar històries. Ha estat un dia molt mogut i amb moltes emocions, així que amb prou feines ens han quedat forces per posar-nos el pijama, rentar-nos les dents i cantar la nostra bonica cançó de bona nit. Aconseguirem recuperar els tres amulets que ens falten? Superarem els primers serveis de les colònies? Tindrem verdura per sopar? Totes aquestes preguntes encara hauran d’esperar a que el sol doni pas a un nou dia, a una nova oportunitat de compartir, divertir-nos i conviure amb tots els nostres amics i monitors. Aquesta nit els estels brillen amb força sobre el cel del Parc Natural de Sant Llorenç de Munt i l’Obac, els mateixos estels que vigilaran que els nostres somnis siguin dolços i que no trobem a faltar el coixí de casa. Mares i pares, no patiu que els quatre superherois i tots els monitors vetllen per nosaltres. El dia d’avui acaba, però demà en començarà un de nou!!! Fins demà!!!


 

DIUMENGE 9 D’ABRIL

Aquest matí, com de costum, teníem tantes ganes de començar un nou dia que ens hem vist obligats a despertar als monitors que, pobres infeliços, creien que podrien dormir fins a l’hora en què s’havien posat el despertador. Però no ha estat així!!! Amb el seu millor somriure han acabat de despertar a tots aquells qui, miraculosament, encara aconseguien tenir els ulls aclucats. Ràpidament ens hem rentat la cara, ens hem vestit i ens hem dirigit cap al menjador per rebre la primera dosi d’energia del dia, l’esmorzar. No hi mancava de res: pa, embotit, llet, cereals, sucs… No hem deixat res al plat, perquè sabíem que el dia seria llarg, amb molta feina i que tota ajuda per mantenir-nos a ple rendiment seria poca. Encara no havíem sortit del menjador que els monitors ens estaven esperant amb tots els estris necessaris per dur a terme la tasca més divertida del dia: els serveis! Avui ja sabíem tots què havíem de fer, perquè , si ho recordeu, els vam sortejar ahir just després de sopar. Per fi ens hem retrobat amb els nostres amics de totes les colònies: els draps, les escombres, les baietes… Tots han dansat amunt i avall per tota la casa, dirigits amb la nostra gràcia natural netejant les diferents estances de la casa. Amb les obligacions complertes, aprofitant que avui és el Diumenge de Rams i que el poble estava ben ambientat per a l’ocasió, hem decidit preparar la missa que farem demà, quan vingui el Miquel Àngel. L’activitat ha consistit en quatre proves per aprendre diferents valors relacionats amb la Setmana Santa. Ha estat així com hem confiat en els companys que ens han transportat d’un a l’altre estirats al terra, hem treballat en equip per recórrer un camí ficats tots junts dins d’un mateix sac, hem compartit actitud que afavoreixen a la bona convivència i, finalment, hem cooperat per arribar tots ha un mateix lloc superant la dificultat que oferia una teranyina gegant. A mesura que els quatre grups hem anat acabant totes les proves hem tornat al pati de la casa on ha aparegut l’heroïna Vitamina amb moltes ganes de marxa. Ens ha explicat que per poder mantenir una bona salut és molt important l’exercici, moure tots els músculs del nostre cos, fer dansar l’esquelet en totes direccions. Només d’aquesta manera, podria recuperar el seu amulet, els seus poders. Aleshores ha ordenat als seus ajudants que sonés la música i tots ens hem posat a ballar com si no hi hagués demà. Mireu si l’hem feta grossa que fins i tot la gent del poble s’ha aplegat al nostre voltant per contemplar les nostres danses. Ens ho hem passat d’allò més bé i a sobre hem mogut el nostre cos. Quan ja no podíem més, la Vitamina ens ha dit que allò no havia fet més que començar, que tot just era l’escalfament de la gran sessió d’esport que estava per venir. Així doncs, ens ha convidat a seguir-la fins als afores del poble, on ens hem trobat una gran esplanada de gespa i sorra, l’escenari ideal per fer un munt de jocs moguts i competir uns grups amb els altres. Realment, no us podem dir qui ha guanyat, però el que sí que sabem és que hem acabat ben baldats. Com us podeu imaginar, el desgast d’energia ha estat més que considerable. Sort que havia arribat l’hora de dinar, avui arròs amb  tomàquet, botifarra amb amanida i una saludable taronja. Amb la panxa a punt de rebentar hem tornat al pati de la casa disposats, com també és habitual, a fer tot el possible perquè els pobres i resignats monitors no fessin cap mena de migdiada. Aquestes colònies només duren quatre dies i no ens podem perdre permetre malgastar ni un minut, així que alguns hem seguit amb les polseres i les trenes del cabell, altres li hem donat a la pilota i d’altres hem compartit alguna que altra confidència. La tarda no havia fet més que començar quan, novament del no res, ha arribat l’heroïna Mandarina disposada a recuperar el seu amulet, el seu poder. En Pastisman i la Vitamina li han explicat com de bé els havíem ajudat i la Mandarina no volia ser menys. Ens ha explicat que, com ja sabíem, era una gran amant de la natura i els animals. És per això que ens ha proposat fer un taller per conèixer-los una mica més. Els Petits hem fet uns dracs amb oueres, els Mitjans i els Grans hem elaborats uns bonics animals amb pinces d’estendre la roba i els Joves hem intentat sense gaire èxit fer uns animals amb llana. Alguns de nosaltres som molt detallistes i no hem tingut prou temps d’acabar-los, però no us preocupeu que ja trobarem el moment d’enllestir els animals que ens ha demanat la Mandarina. S’ha corregut la veu que a la plaça del poble els monitors estaven repartint el berenar, així que hem recollit les diferents sales i hem sortit corrents a pel nostre pa amb formatget. Els sol encara lluïa amb força sobre Talamanca, així que encara teníem tarda per poder fer més activitats. Els Petits hem sortit pel poble a buscar possibles amagatalls dels follets per poder-los trobar més fàcilment aquesta nit, els Mitjans i els Grans hem decidit acabar el taller dels animals, mentre els Joves hem fet l’activitat “si ho faig bé, no m’embruto”, però es veu que no ho hem fet tan bé, perquè hauríeu d’haver vist com hem acabat. Entre voltes pel poble, esports, pintura…, els nostres cossos demanaven a crits passar per la dutxa… I així ho hem fet! Hem sortit ben perfumats i apunt per anar al menjador on hem trobat l’amulet de l’heroïna Vitamina: unes peses de gimnàs, que ens ha tornat el Rigobert Malespuces, ja que havíem fet molt d’esport aquest matí. Ràpidament he contactat amb la Vitamina per tornar-li el seu poder. El sopar no podia esperar més, perquè estàvem ben afamats. Aquesta nit tocava mongeta tendra amb patates, barretes de peix amb amanida i un iogurt. Teníem tanta gana que fins i tot la verdura que tant ens costa d’empassar a casa ens ha semblat d’allò més bona. Amb les postres, igual que vam fer ahir, ha arribat el sorteig dels serveis de demà que els ha repartit amb major o menor fortuna segons al grup que preguntem. I els monitors encara no havien tret les boles del sorteig que ha entrat en escena en Pastisman, disposat a fer justícia, a esclafar el segon pastís d’aquestes colònies. El primer seleccionat a estat una nena de Petits que molt hàbilment s’ha “oblidat” de parar la taula, el segon ha estat un Jove que no s’ha embrutat prou a l’activitat de la tarda i, finalment, la tercera seleccionada ha estat una monitora que ha despertat als monitors catorze minuts abans de l’hora que havien pactat. En Pastisman ha reflexionat i ha arribat a la conclusió que el mereixedor de tan dubtós trufeu era el Jove. El pobre ha quedat ben empastifat, tot i que semblava que no li importava gaire, a jutjar pels riures que feia. I com que això és un no parar, ha vingut l’heroïna Mandarina ha comunicar-nos que després de la nostra ajuda havia recobrat els seus poder i podia convertir a les persones en animals. Evidentment, ens ha costat molt creure-ho, però ella ens ha convidat a sortir a la plaça del poble i dedicar una dansa a la lluna que brillava sobre Talamanca. En aquell precís moment han començat a sortir tots els monitors de la casa i no us ho creureu pas!!! S’havien convertit en animals!!! Girafes, gats, hipopòtams, ratpenats, tigres… Cada monitors era un animal diferent! Ens hem fet un bon fart de riure. Però les sorpreses encara no havien acabat i ara era el torn de les darreres activitats del dia. Els Petits hem sortit pel poble a veure si els fullets estaven als caus que havíem localitzat durant la Tarda i ens han regalat les llumetes dels desitjos , els Mitjans hem fet un joc sobre la natura, els Grans hem fet un joc de preguntes i els Joves hem fet una activitat per saber més coses sobre els nostres companys de grup i monitors. Com us podeu imaginar, després d’una dia amb tanta acció, només ens han quedat forces per posar-nos el pijama, rentar-nos les dents i cantar la nostra bonica cançó de bona nit. Aconseguirem el poder que ens falta? Podran fer migdiada els monitors? Què soparem demà? Sigui com sigui, el més important serà que demà, com avui, com ahir, seguirem tots junts. Mares i pares, no patiu que els animals de Talamanca i tots els monitors vetllen per nosaltres. El dia d’avui acaba, però demà en començarà un de nou!!! Fins demà!!!


 

DILLUNS 10 D’ABRIL

Avui hem decidit apiadar-nos dels monitors i no ens hem llevat fins que ens han vingut a despertar. Això i que el dia d’ahir ens va deixar ben baldats i com que ja ens imaginàvem que aquesta jornada també seria molt cansada, hem pensat que el millor seria aprofitar al màxim les hores de descans. Sense temps per perdre, hem sortit dels nostres sacs, ens hem rentat la cara i pentinat i hem baixat ràpidament cap al menjador, on ja ens estava esperant l’esmorzar. I ha estat aquí on ens ha arribat la primera sorpresa del dia! Mireu que portem anys anat de colònies i mai havíem tingut aquest esmorzar: una crepe de xocolata!!! Pensàvem que era una broma… No ens podíem creure que fos veritat… Però sí!!! Com us podeu imaginar, no hem deixat res al plat, ni la crepe ni els habituals gots de llet, sucs, galetes… Aquests sí que és una manera insuperable de començar! Amb les bateries plenes d’energia hem sortit al pati de la casa i, seguint els consells de l’heroïna Vitamina que ens va donar ahir, hem fet un munt d’exercici, tot ballant i cantant unes quantes cançons. Ja us podeu anar preparant, perquè a partir d’ara ho farem cada dia quan ens llevem abans d’anar a l’escola. Amb el cos ben remenat, ha arribat la nostra cita diària amb els draps, les baietes, les escombres…, que ja ens estaven esperant, puntuals com sempre. No portem ni tres dies de colònies, però hem tingut tanta activitat que la casa se n’ha ressentit un xic. Però no us preocupeu, perquè ja sabeu que som tot uns experts en l’art de la neteja, així que ens hi hem posat tots junts i en un tres i no res ho hem tingut fet. La bonica casa que ens acull ha recuperat el seu aspecte habitual. Ara sí que donava goig entrar al lavabo o entrar a les habitacions. Amb les obligacions enllestides hem tornat al pati de la casa per esperar que anessin acabant la resta de companys. Quan ja hi érem tots, de sobte, al balcó de dalt de la casa, ha aparegut l’heroi Bonateca i ens han llençat tota la roba que teníem desendreçada. Calçotets bruts, samarretes tacades, pantalons mullats… Res a escapat del control d’en Bonateca que es un fanàtic de l’ordre. Ens ho hem pres amb humor i hem rigut, saltat i cridat, tot esperant ser algun dels afortunats de veure la nostra roba caure balcó avall. I al final del sac on en Bonateca portava la roba, també hi havia una carta que ha deixat en Rigobert Malespuces. A tots ens picava molt la curiositat, així que hem decidit llegir-la. Si recordeu, en Bonateca tenia el poder perdut de convertir les deixalles en menjar i beguda. És per això que, si volíem que recuperés el seu poder i que ens fes una demostració, li havíem d’aconseguir les deixalles que la gent sense escrúpols va deixant per la muntanya. I és que és molt perillós que l’home embruti la casa dels animals, perquè ells poden emmalaltir per culpa nostra si no tenim prou cura. Però com que nosaltres no volem pas això, i som unes persones molt conscienciades amb la importància de preservar la natura, hem decidit sortir d’excursió per la muntanya, a veure què podíem fer. La senyora de la casa, molt preocupada també pel medi ambient, ens ha volgut ajudar i ens ha preparat uns entrepans per poder passar el dia pel bosc sense haver de patir pel menjar. Ja només faltava que ens poséssim la crema solar, la gorra i ens equipéssim amb les nostres motxilles. El sol escalfava amb força sobre Talamanca quan ens hem posat a caminar pel carrer de la Font que ens ha conduït fins els afores del poble. Ha estat aquí on hem deixat el bosc per endinsar-nos a través del frondós bosc que portava fins a baix de la vall. Això sí, no donàvem una passa sense fixar-nos bé en totes les deixalles que li podíem portar a en Bonateca. De sobte, un entrebanc… El riu s’ha creuat en el nostre camí!!! Hauríem de donar marxa enrere? Ni parlar-ne! Entre tots hem decidit que el millor seria descalçar-nos i, amb l’ajuda dels monitors, anar creuant el riu de pedra en pedra. Un riu no ens faria desistir de complir la nostra missió! Amb pas ferm i sempre endavant hem seguit caminant pel camí que semblava que no estava gaire del nostre costat, perquè uns quants metres més enllà ens ha tornat a creuar amb el riu. Ara ja teníem experiència, així que gairebé sense adonar-nos, ja ho teníem fet! Davant nostre s’ha obert un preciós paisatge, envoltat d’arbres i grans roques, i tot això amenitzat per la música del riu fent-se camí a través de la vall. I dues passes més enllà hem trobat l’amulet màgic d’en Bonateca: una gran cullera d’or. Ara sí que havíem complert la missió!!! Aprofitant que hi havia una zona d’ombra, el Miquel Àngel, que ha arribat aquest matí, ha pensat que seria un bon lloc per celebrar la missa d’aquestes colònies. Dit i fet! Hem parlat sobre tot el que vam aprendre amb l’activitat d’ahir, la importància de valorar la natura i hem cantat moltes cançons. El dia avançava i la gana ja es feia notar, així que hem obert les motxilles i hem recarregat l’energia amb uns entrepans de pollastre i de pernil. Ah! I una refrescant poma. El camí ha estat dur, així que els monitors es pensaven que nosaltres tindríem moltes ganes de descansar una estona amb ells sota l’ombra dels arbres. Però la veritat és que els hi teníem reservats uns altres plans. Hem decidit que era una bona idea demanar permís per remullar-nos els peus al riu. Superat aquest pas, hem pensat que els monitors no tindrien inconvenient en què ens mulléssim fins als genolls. I bé… La resta ja us la podeu imaginar! I és que feia molta calor i era una gran pena no aprofitar les possibilitats que ens oferia aquell tranquil riu. Ens ho hem passat d’allò més bé!!! La tarda avançava i havia arribat el moment d’enfilar el camí de tornada cap a la casa, amb una breu parada a la font que ja coneixíem als afores del poble per berenar un bon tros de pa amb xocolata. No havíem fet més que arribar a la casa quan, sense avisar, el cel s’ha ennuvolat i ha caigut un bon xàfec. Sort que nosaltres no ens mullaríem! Els Petits hem acabat el taller dels animals que vam començar ahir, els Mitjans i els Grans hem cantat un munt de cançons amb la guitarra i els Joves hem fet un joc de rol. Avui necessitàvem la dutxa més que mai, així que ens hi hem estat una bona estona per recuperar el nostre perfumat estat habitual. Amb la roba ben neta hem baixat al menjador on avui teníem un sopar ben especial: crema de carbassó, pizza i un gelat. Ara sí que podríem arribar fins al final de la jornada. I encara estàvem donant les darreres llepades al gelat, quan els monitors han fet el sorteig dels serveis de demà, just abans que arribés com cada nit en Pastisman, disposat a impartir la seva justícia, avui amb quatre seleccionats i dos pastissos. El regne de la foscor ja s’havia apoderat de Talamanca quan hem tornat al pati de la casa a veure que ens deparava la nit. I la veritat és que no ha decebut, perquè ens estaven esperant els superherois. En Bonateca ens ha agraït tot el nostre esforç per aconseguir que recuperés el seu poder i els quatre personatges ens han convidat a una gran festa que tindria lloc a una sala secreta de la casa on encara no havíem estat abans. Ja dins, en Bonateca ha convertit totes les deixalles en un munt de begudes, llaminadures i patates fregides. Només faltava la música perquè la festa fos tot un èxit!!! Hem cantat i ballat fins a altes hores de la matinada, fins que el cos ha dit prou. Bé, realment han estat els monitors els qui han hagut de dir prou. Encara amb l’emoció al cos ens hem posat el pijama, ens hem rentat les dents i hem cantat la nostra bonica cançó de bona nit. Quan el cant del gall doni lloc a un nou dia encara tindrem temps de fer les nostres motxilles, recollir la casa i fer alguna que altra activitat. Demà tornarem a casa, novament, amb amb les motxilles plenes de records, experiències, aprenentatges. Demà acomiadarem unes altres colònies, per a alguns de nosaltres les primeres, sabent que en menys de tres mesos ens hi tornarem a posar. I és que mentre hi hagi infants, sempre hi haurà monitors i monitores disposats a fer reviure la màgia d’unes colònies!!! Moltes gràcies, mares i pares, per la vostra incondicional confiança i molt bones vacances de Setmana Santa. Mares i pares, no patiu que els quatre superherois vetllaran ja sempre per nosaltres. El dia d’avui acaba, però demà en començarà un de nou!!! Fins demà!!!